Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Az allergia
kezelése

Az allergia
kezelése

A vizsgálatokról

Milyen vizsgálatokra lehet számítani az allergológiai rendelésen?

A leggyakoribb vizsgálat az allergiás bőrpróba, ami lehet karcolásos vagy tapaszos. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon kimutatható-e bőrpróbával mind a légutakban, mind a bélrendszerben tüneteket okozó allergén? A válasz igen, ugyanis az allergiás rekció során felszabaduló IgE molekulák a vérben és a bőrben is megjelennek.

A leggyakoribb a karcolásos bőrpróba azaz prick teszt, melyet az alkar belső oldalán végeznek. A különböző allergéneket tartalmazó oldatokat a bőrre cseppentik, majd egy tű vagy lándzsa hegyével, egy kis karcolással a bőrbe juttatják. Amennyiben a bőrben jelen van az allergén elleni IgE, megjelenik egy bőrpírral körülvett duzzanat, ami egyértelművé teszi, hogy melyik allergénre vagy allergénekre vagyunk érzékenyek.

A tapaszos teszt elsősorban annak megállapítása irányul, hogy mely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés miatt alakult ki az adott bőrgyulladás (ekcéma, dermatitis). Amennyiben ezek a vizsgálatok nem vezetnek eredményre, vérvizsgálat végezhető, de ez utóbbi meglehetősen drága.

Tovább az allergia megelőzésére!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!