Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Az allergia
kezelése

Allergia
kisokos

AZ ALLERGIA TÍPUSAI

Szénanátha:

A leggyakoribb allergiás betegség a szénanátha – szaknyelven az allergiás rhinitis. Attól függően, hogy a tünetek pollenszezonhoz kötötten, vagy egész évben jelentkeznek, megkülönböztetünk szezonális és perzisztáló (folyamatosan fennálló) szénanáthát.

A szezonális szénanátha időszaka már márciusban megkezdődik a mogyoró, éger, juhar, nyár és fűzfa virágzásával. Egészen a nyár elejéig folytatódik ezek sora, kiegészülve a fűfélék, rozs, búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van. Ez utóbbi augusztus-szeptember hónapokban tombol. Érdemes beszerezni egy pollennaptárt és megfigyelni, hogy az allergiás tünetek jelentkezésekor éppen milyen növények közelében tartózkodtunk.

A perzisztáló náthát kiváltó források leggyakrabban a házipor, állati szőr, penészgomba, különböző kémiai anyagok. Ezekkel az allergénekkel folyamatosan találkozik a szervezet, kiiktatásuk is meglehetősen nehéz.

Ételallergia:

Az allergiás megbetegedések között igen gyakoriak az ételallergiák, ezeknek oka különböző élelmiszerekre - pl. olajos magvak, gyümölcsök, színezékek, konzerválószerek, magas fehérjetartalmú ételek, csokoládé - való túlérzékenység. A tünetek jelentkezhetnek szájkörüli, vagy szájon belüli duzzanat, vagy akár testszerte viszkető csalánkiütések formájában.

A csalánkiütés nevét egyébként onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a „csaláncsípés” okozta bőrkiütéshez. A csalánkiütést kiváltó okok között szerepelnek még egyes gyógyszerek, főleg az antibiotikumok. Kialakulhat olyan esetekben is, amikor a bőr közvetlenül érintkezik pl. fémmel, gumival, irritáló háztartási szerekkel, stb., de akár az is előfordulhat, hogy egy fűpollenre érzékeny szénanáthás beteg a fűre ülve lesz csalánkiütéses. Szintén viszkető duzzanat formájában jelentkezhet a darázs és a méhcsípés okozta allergia.

Tovább a pollennaptárra!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!